Gimnazjalne kulinaria

   Pod hasłem ,,Żyj smacznie i zdrowo” młodzież z klasy IIIa w Gimnazjum Nr3 w Przemyślu zainaugurowała akcję trzeciej edycji ogólnopolskiego konkursu edukacyjnego. Nie przypadkiem akcja rozpoczęła się w tłusty czwartek. Uczniowie chcieli w ten sposób przekazać, że obżarstwo nie popłaca, a zdrowy tryb życia jest teraz w cenie.

Młodzi entuzjaści zdrowego żywienia sami przygotowali potrawy do degustacji. Jednaz nich,pasztet z selera, był smakowym zaskoczeniem  dla wszystkich, którzy go spróbowali.Wiele potraw było wymyślonych przez samych uczniów, inni pod okiem Anety Demko i Jolanty Chmielewskiej przygotowali swoje potrawy ze ściągawki kulinarnej otrzymanej od firmy ,,Winiary”, jednego ze sponsorów tej akcji.

Szaszłyki owocowe, galaretki, ciasta z mleka czy drób smażony w sosie owocowym to tylko niektóre przysmaki, jakimi młodzież witała gości w progach szkoły.{youtube}670WDPytm5w{/youtube}

Różnorodność potraw przyciągała uwagę rodziców, którzy nie szczędzili pochwał młodym kucharzom.

Program ma na celu przekazanie w atrakcyjnej formie zasad prawidłowego i smacznego odżywiania oraz zachęcenie uczniów do  eksperymentów w kuchni, jak i zwrócenie uwagi na problemy społeczne takie jak marnowanie żywności, energii i wody.

   Uczniowie przygotowali również prezentację multimedialnąoraz plakaty zgodne z ideą programu, które będą brały udział w ogólnopolskim konkursie na najlepszy plakat o tematyce prozdrowotnej.