Celem imprezy jest promocja wśród mieszkańców województwa podkarpackiego oraz zagranicznych gości wiedzy na temat produktów tradycyjnych, w tym powstałych z derenia jadalnego, który jest krzewem owocowym znanym już od wieków. Jego owoce używane są na kompoty, dżemy, galaretki, wina i nalewkę tzw. dereniówkę. Owoc derenia jest zasobny w makro i mikroelementy zawierając przy tym tak cenne składniki jak kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry. Najstarsze krzewy rosną w starych ogrodach dworskich m.in. w Arboretum w Bolestraszycach. Festiwalowi towarzyszyła konferencja naukowa ,, Dereń i inne mniej znane rośliny jadalne”, podczas której swoje wykłady przedstawili prof. dr hab. Svitlana Klymenko (Ogród Botaniczny im. M. Gryshka w Kijowie Narodowej Akademii Nauk Ukrainy) Mało znane rośliny jadalne, dr hab. inż. Alicja Kucharska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) Dziko rosnące, zapomniane rośliny owocowe oraz mgr Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia) Produkt lokalny oraz regionalny, jako element zdrowego odżywiania.