KUCHNIA DWORSKA W DUBIECKIM ZAMKU

 informacja własna ZAMEK DUBIECKO

I edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej na Zamku Dubiecko za nami. I była to – przy wspaniałej, wiosenne pogodzie – wyjątkowo udana impreza. Towarzyszyły je pokazy mody i trofeów myśliwskich. Wśród atrakcji nie zabrakło degustacji dziczyzny, wina z austriackich winnic, jak i polskich nalewek. W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych ekip – w tym jednej z Ukrainy – które rywalizowały w trzech turach. Ich zadaniem było przygotowanie dania z combra jelenia i przystawki z przepiórki. {youtube}huU6-Ql6mZM{/youtube} 

Zwycięzcą I edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej został zespół Łukasz Grabowski i Krzysztof Mela z Hotelu Fabryka Wełny z Pabianic. Drugie miejsce zajęła ekipa z Hotelu Grand Sal w Wieliczce: Dariusz Kuduk i Sebastian Stachura. Trzeci byli „team” Mariusz Śliwiński i Artur Urbański z Windsor Hotel w Jachrance. Oceniający brali pod uwagę nie tylko walory smakowe potraw, ale także „technologię” ich przyrządzania.