Dereniowe dożynki – Arboretum Bolestraszyce 2018

Międzynarodowy Festiwal Derenia ściąga do Arboretum w Bolestraszycach tysiące osób nie tylko z Podkarpacia, ale także z różnych stron Polski, i jak co roku umożliwia prezentację wystawców z regionu, sprzedaż sadzonek i zakupu produktów regionalnych. Celem imprezy jest promocja wśród mieszkańców województwa podkarpackiego oraz zagranicznych gości wiedzy na temat produktów tradycyjnych, o których można się było dużo dowiedzieć na stoisku Arboretum Bolestraszyce, które jak zwykle cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Kompoty, dżemy i galaretki oraz świeży dereń sprzedawały się w zawrotnym tempie. Renesans derenia powoduje że zainteresowanie tą rośliną z roku na rok jest coraz większe.

Regionalną kuchnią zachwycało Stowarzyszenie Kobiet z Bolestraszyc, które przygotowało do degustacji gulasz myśliwski, bigos, bułki z kaszą gryczaną oraz różne ciasta. Stoiska rodzimych firm zachęcały różnorodnością, wśród nich byli producenci ziół, herbat, soków oraz nalewek. Dereń sprzedawał się tego dnia we wszystkich możliwych postaciach. Od lodów począwszy poprzez konfitury dżemy i wiele innych, aż do słynnej nalewki Dereniówki włącznie.

Dereń jadalny jest krzewem owocowym znanym już od wieków. Owoc derenia jest zasobny w makro i mikroelementy zawierając przy tym tak cenne składniki jak kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry. Dereń w postaci kiszonej nazywany jest również oliwką wschodu. Najstarsze krzewy rosną w starych ogrodach dworskich m.in. w Arboretum w Bolestraszycach.

Festiwal derenia to również obcowanie ze sztuką w różnych postaciach. Tym razem był to koncert plenerowy w wykonaniu podkarpackich muzyków z Magdą Skubisz na czele.