Piękna pogoda przyciągnęła prawdziwe tłumy do Arboretum na ,, Majówkę pod dereniem i jabłonią”. Kwitnące jabłonie, czereśnie i grusze w bolestraszyckim Arboretum to symbol prawdziwej wiosny. Każdy mógł dowiedzieć się jak zaplanować piękny i ekologiczny sad, ale też spróbować zdrowych i owocowych przetworów. Na początek jabłka – suszone, kiszone i kandyzowane, z których produkuje się nie tylko soki, ale też marmolady czy ocet jabłkowy. Oprócz jabłek w roli głównej wystąpiły też produkty z derenia słynna dereniówka, konfitury czy kompoty. Przy wyrobach pszczelarskich można było obserwować prawdziwe pszczoły, które chroniły swoja królową- matkę przed chłodem. Dużym zainteresowaniem cieszyły się ekologiczne sery i wyroby z mleka koziego. Zaprezentowane zostały również wina białe, czerwone i różowe, które zwiedzający degustowali z prawdziwa przyjemnością. Koło Gospodyń wiejskich z Wyszatyc oprócz słodkości proponowało gościom min. pierogi i gołąbki ze skwarkami, a gospodynie z Bolestraszyc nie nadążały z nakładaniem porcji bigosu staropolskiego oraz grillowanej kiełbasy i kaszanki. Oprócz smakołyków na ich stołach zachwycały rękodzieła, obrusy, serwety i koronki. Majówka została zorganizowana już po raz trzeci, miała na celu promować regionalne smaki oraz zgodnie z popularną piosenką, którą śpiewała młodzież z zespołu wokalnego z Klubu 5 batalionu strzelców podhalańskich,, Pamiętajcie o ogrodach”, które są prawdziwą dumą Podkarpacia. Kilka tysięcy gatunków roślin w Bolestraszycach cechuje przede wszystkim długowieczność i podwyższona odporność na choroby i niskie temperatury. A to cechy, o których marzą wszyscy sadownicy. Była to wyjątkowa okazja by spędzić mile czas oraz zobaczyć wyjątkowy kwitnący sad, oraz miejsce, w którym uprawiane są drzewa, krzewy dla celów naukowych i hodowlanych.