CZEM CHATA BOGATA

   Wieczór degustacyjny „Czem chata bogata”, który odbył się w Zespole Parkowo Zamkowym w Krasiczynie otworzył na Podkarpaciu  cykl spotkań projektu Serum smaków. Degustacja serów i win została zorganizowana przez firmę eventywiniarskie.pl we współpracy z zamkiem w Krasiczynie.Wieczór bazował na niezwykłych polskich serach zagrodowych rancza Frontiera z Mazur i winach z zamkowej piwnicy. {youtube}Z7I2w_Pd7G4{/youtube} Serum smaków jest projektem własnym  opracowanym przez właściciela firmy eventywiniarskie, sommeliera Macieja Surę.  Kuchnia zamkowa zadbała o gości w wyjątkowy sposób i dopełniła degustacją swoich potraw podanych w iście staropolskim stylu.

Wieczór uzupełniany był ciekawostkami o serach, których się nie kroi, podkarpackich winnicach i owocach pracy winiarza, o których opowiadał pan Jerzy Stecki z Jarosławia.Podczas degustacji goście mieli niepowtarzalną okazję posłuchać muzyki granej na cymbałach strunowych przy akompaniamencie skrzypiec. Przepiękne węgierskie i słowackie tony były zagrane przez polskie rodzeństwo z Harty. Wieczór był jednym z wielu ,który ma otworzyć przed potencjalnym gościemwrota ciekawych zestawień  win i serów a przede wszystkich zaprosić do świata niezwykłych doznań dla ducha i podniebienia.Degustacja win i serów w stylowych pomieszczeniach krasiczyńskiego Zamku pokazała obecnym, ze Polacy potrafią wyprodukować sery z najwyższej półki, a podawane z gruszką selerem, żurawiną i lampką wykwintnego wina są w stanie zachwycić smakoszy nie tylko z Europy ale całego świata.