To już w tym tygodniu – XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Dzieli nas już tylko kilka dni od mega kulinarnego wydarzenia na Podkarpaciu. 10  marca 2018 roku w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku  k. Rzeszowa  odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Podczas  Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World  Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.

  1. RESTAURACJA KUKNUK **** – RZESZÓW kuknuk.pl

Jakub Hołota

Rafał Kuźniar

  1. RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN ****-KRAKÓW enotekapergamin.pl

Mateusz Guzik

Rafał Tobiasz

  1. HOTEL BONIFACIO**** – SOCHOCIN hotelbonifacio.pl

Przemysław Bednarz

Łukasz Fabiszewski

  1. HOTEL CENTRUM *** – SOSNOWIEC hotelcentrumsosnowiec.pl

Bartłomiej Kornacki

Przemysław Gościniak

  1. RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ **** – BUSKO ZDRÓJ slonecznyzdroj.pl

Hubert Misterkiewicz

Łukasz Wolny

  1. LEMON RESORT SPA **** – GRÓDEK NAD DUNAJCEM lemonresort.pl

Iwona Tomasiak

Teresa Salamon

  1. RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO ****– WOLA CHORZELOWSKA hotelrado.pl

Kamil Tłuczek

Krzysztof Chłopek

  1. HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** – KROTOSZYN wawrzyniak.net.pl

Tomasz Ptak

Arkadiusz Marcisz

  1. HERON LIFE HOTEL*****- GRÓDEK NAD DUNAJCEM heron-hotel.com

Dominik Łukasik

Michał Ciszek

  1. HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** – KRYNICA ZDRÓJ hotelczarnypotok.pl

Wojciech Kotula

Piotr Orzech

  1. HOTEL RESTAURACJA PIANO *** – LUBLIN piano-lublin.pl

Paweł Gałecki

Dariusz Cygan

  1. HOTEL KOSSAK **** – KRAKÓW hotelkossak.pl

Jan Cup

Michał Chlebek

EKIPA REZERWOWA

RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA- PABIANICE www.zielonagorka.com

Jędrzej Lewandowski

Dawid Pluta

 

Profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów:

JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE

  1. KRZYSZTOF SZULBORSKI- PRZEWODNICZĄCY JURY
  2. KURT SCHELLER
  3. TEOFILOS VAFIDIS
  4. ANDRZEJ POLAN
  5. JAROSŁAW UŚCIŃSKI
  6. WIESŁAW BOBER

JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE

  1. TOMASZ PUROL
  2. PATRYK KOTARBA
  3. DAWID ŁAGOWSKI
  4. ZBIGNIEW KOPYCKI

SUPERVISOR

  1. DARIUSZ ZAHORAŃSKI

W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn :

  1. ZYGMUNT CHAJZER I TOMASZ LACHOWICZ
  2. PAWEŁ STASIAK I DARIA STASIAK
  3. TOMASZ KOZŁOWICZ I RENATA STANKIEWICZ
  4. BARTOSZ ŻUKOWSKI I POLA ŻUKOWSKA
  5. KRZYSZTOF IGNACZAK I IWONA IGNACZAK
  6. LESZEK WISNIEWSKI I BOŻENA SZCZEPAŃSKA

Gwiazdy będą oceniane przez następujących Jurorów:

JURY  VIP DEGUSTACYJNE

  1. ZBIGNIEW KLOC- WŁAŚCICIEL HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
  2. SŁAWOMIR BARCZAK- DYREKTOR HOTELU BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA****
  3. LESŁAW KUŹNIAR – WÓJT GMINY TRZEBOWNISKO
  4. WOJCIECH CHOJNICKI – PREZES ZARZĄDU MARKI WINTERHALTER
  5. KAROLINA DMOCHOWSKA  – EXPERT DS. MARKI BARILLA
  6. MAŁGORZATA PIOTROWSKA – DYREKTOR MARKETINGU MARKI GASTRO

MAGIC SERVIS

  1. KRZYSZTOF REMISZEWSKI- DYREKTOR FOOD SERVICE MARKI SOKOŁÓW SA

JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE

  1. ANDRZEJ ŁAWNICZAK
  2. MICHAŁ MARKOWICZ
  3. DARIUSZ RATUSZNIAK

SUPERVISOR

  1. JACEK KEMPA

Serdecznie zapraszam 10 marca do Hotelu Blue Diamond Active SPA**** w Trzebownisku, a ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu,dziękuję za chęć uczestnictwa i zapraszam do rywalizacji konkursowej za rok.

Giancarlo Russo