Menu Główne

Stek z warzywami

                Stek z polędwicy wołowej to jedna z najsmaczniejszych moim zdaniem potraw….. oczywiście każdy może mieć inne zdanie ale na pewno trzeba go spróbować choć raz żeby móc wyrobić sobie zdanie. Polędwica wołowa to bardzo drogie mięso więc musimy go kupować u sprawdzonych sprzedawców. Najlepiej na zamówienie bo wtedy mamy pewność że mięso jest świeże.

                 Kupujemy więc polędwicę w ilości 15-20 dag na osobę, do tego ziemniaki, brokuły (lub inne warzywa jeśli ktoś woli), pestki słonecznika, rozmaryn, oliwę, masło, czosnek, mąkę, sól i pieprz. Obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki lub grube frytki, płuczemy je, suszymy i wsypujemy do miski. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojony rozmaryn, dwie łyżki mąki, oliwę i mieszamy tak aby ziemniaki otoczyć dokładnie w mące i oliwie. wysypujemy na blachę posypujemy grubą solą i wkładamy do piekarnika na około 40 minut aż ziemniaki zmiękną i się zezłocą.  

                Mamy teraz czas aby przygotować dodatki . Nastawiamy  osoloną wodą na brokuły, które będziemy blanszować i przygotowujemy równe plastry polędwicy obsypane tłuczonym lub grubo zmielonym pieprzem. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy brokuły na około 3 minuty. Kiedy brokuły odcedzimy zostawiamy je aby trochę przeschły a w tym czasie smażymy mięso.

                W zależności od grubości  przygotowujemy steki w następującym czasie: grubość steku 3 cm. – po 3 minuty z każdej strony (średnio wysmażony), po 2 minuty (krwisty), po 4 minuty (dobrze wysmażony). Jeśli są cieńsze to oczywiście zmieniamy czas przyrządzania.  Ziemniaki dochodzą w piekarniku, mięso odpoczywa przed podaniem a my kończymy przygotowywać brokuły. Na rozgrzany olej wrzucamy garść pestek słonecznika i wyciśnięty czosnek (ilość wg uznania) a na to zblanszowane brokuły i chwilę smażymy. Miękkie masło mieszamy z solą i czosnkiem i wykładamy po kawałku na każdy stek.    Podajemy z gorącymi ziemniakami i brokułami.

Smacznego …  JAGUSIA



« (Poprzednia wiadomość)
(Następna Aktualność) »



Zostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*