Wyniki XIII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Kuchnia włoska słynie w świecie ze swej prostoty i smakowitości potraw. Choć wiele osób uważa, że najważniejszą rolę odgrywają w niej makarony i pizza, są jednak w błędzie. Włoska kuchnia to bogactwo i różnorodność smaków.

Propagowaniem włoskiej kuchni w Polsce od lat zajmuje się najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski – Giancarlo Russo, który jest autorem i pomysłodawcą konkursu włoskiej sztuki kulinarnej  ,,Arte Culinaria Italiana”  jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Misją konkursu jest promowanie bogactwa kuchni włoskiej  bez używania śmietany – jak wyraźnie sygnalizuje Giancarlo Russo, który swoim pomysłem przed wielu laty zaraził  wiele osobistości ze świata gastronomii, zarówno Polski jak i Europy.

Gospodarzem tegorocznej XIII edycji konkursu był Hotelu Blue Diamond Hotel Active SPA **** w Trzebownisku koło Rzeszowa, który był współorganizatorem konkursu.  W zeszłorocznej edycji konkursu szefowie kuchni tego hotelu, Przemek Żurek i Patryk Mach zajęli III miejsce na podium.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy które reprezentowały hotele i restauracje hotelowe z całej Polski. Spośród nich jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip, które przygotowywały dwa dania konkursowe: pierwsze to, makaron z obowiązkowym użyciem makaronu marki Barilla oraz drugie danie, mięsne z obowiązkowym użyciem rostbefu marki Sokołów.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbył się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, którzy przygotowali do oceny jury VIP makaron bezglutenowy lub pełnoziarnisty marki Barilla oraz drugie danie z  mięsa bawette od marki Sokołów.

To wspaniałe włoskie wydarzenie kulinarne ściągnęło zainteresowanych z najdalszych zakątków Polski i Europy. W Hotelu Blue Diamond spotkały się największe autorytety kulinarne, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Chwilami wśród gości przeważał język włoski co jeszcze bardziej podkręcało znakomitą atmosferę.

Każdy z zawodników ciężko pracował i starł się dać z siebie jak najwięcej, a widzowie z wielkim zainteresowaniem obserwowali ich poczynania, zarówno profesjonalistów jaki gwiazdy. Słychać było stukot noży, syk buchającej pary, odgłosy mikserów i maszynki do mielenia mięsa. Wśród profesjonalistów widać było pełne skupienie i duży stres, natomiast wśród zawodników w ekipach Gwiazd, pełen luz i spokój, dla nich była to dobra zabawa.

W jury zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów.  Zarówno jurorzy techniczni jak i degustacyjny byli zgodni, że zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. W szczerych wypowiedziach usłeszyszeliśmy, że niestety niektórych uczestników opanowała trema i nie ustrzegli się błędów. Gdzieś brakło smaku, gdzie indziej nie do końca wszystkie elementy udało się wykonać jak trzeba, makaron nie został ugotowany w odpowiedniej ilości soli, mięso nie zostało odpowiednio usmażone, no cóż takie rzeczy się zdarzają i zamykają drogę do zwycięstwa.

Podczas XII edycji ,,Arte Culinaria Italiana”Jury najwyżej ocenili pracę i smak potraw przygotowanych przez ekipę z Lemon Resort SPA Gródek nad Dunajcem, Iwonę Tomasiak i Teresę Salamon (jedyna ekipa kobiet na konkursie zdobyła 1036 punktów)

Na drugim miejscu znaleźli się przedstawiciele Hotelu BONIFACIO z Sochocina, Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski ( 1024punkty)

Trzecie miejsce zajęła Restauracja KUK NUK z Rzeszowa, Jakub Hołota i Rafał Kuźniar (999 punktów)

W konkursie Gwiazd  zwyciężyła ekipa

Pierwsze miejsce –  Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz

Drugie miejsce – Zygmunt Chajzer i Tomasz Lechowicz

Trzecie miejsce – Paweł Stasiak i Daria Stasiak

Podczas XIII Arte Culinaria Italiana odbyła się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Tytuł „Master of Pasta” otrzymał kapitan drużyny: Paweł Gałecki z Restauracji Piano w Lublinie

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych. Służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych przede wszystkim związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentował firmy oferujące wysokojakościowe produkty.

Konkurs na najwyższym poziomie, niesamowita atmosfera i pełen profesjonalizm!  Gratulacjom i podziękowaniom nie było końca, a wszyscy w szczególności podkreślali zasługi Giancarlo Russo w przygotowaniu tak udanego konkursu.