Po raz kolejny pod okiem Anety Demko i Jolanty Chmielewskiej młodzi Gimnazjaliści z Przemyśla w ramach akcji ogólnopolskiego konkursu edukacyjnego pod hasłem ,,Żyj smacznie i zdrowo” własnoręcznie przygotowali potrawy do degustacji. Tym razem to nie rodzice, nauczyciele czy koleżanki ze szkoły oceniały ich pracę. Z odwagą, pewnością siebie i przekonaniem, że propagowanie zdrowej żywności, zasad prawidłowego odżywiania zachęci ludzi do zmiany myślenia i złych przyzwyczajeń, wchodzili do biur i urzędów, redakcji Gazety gotowi na przyjęcie uwag i opinii na temat przygotowanych dań.{youtube}g2sSJWAQ65w{/youtube}
Różnorodność potraw zaskoczyła nie jednego z przechodniów na przemyskim Rynku. Koreczki z twarogu i ogórka, pasztet z selera, sałatki ze świeżych warzyw, koreczki serowe z oliwkami oraz desery jakimi były ciasto jogurtowe, biszkopt z marchewką, szaszłyki owocowe oraz galaretki w kilku smakach mogły zaspokoić nie jednego łasucha.
Reakcje przechodniów na tace pełne zdrowej żywności, potraw gotowych do degustacji były bardzo pozytywne i dla wielu były miłym zaskoczeniem. Z uwagą słuchali uczennic, które znakomicie przygotowały się do tematu i poruszały problem społeczny jakim jest otyłość oraz przekonywały ,że ekologicznie i zdrowo to również smacznie.
Dzięki tej akcji uczniowie pogłębili wiedzę na temat zdrowego odżywiania, obudzili swoją wyobraźnię wymyślając i przygotowując samodzielnie potrawy, a co najważniejsze hasło ,,Żyj smacznie i zdrowo” na długo pozostanie w ich pamięci oraz osób z ich otoczenia.
Mieliśmy możliwość się przekonać ,że zdrowa żywność smakowała nie tylko przechodniom ale również czujnym gawronom, które tylko czekały na jakiś zdrowy kąsek podarowany im przez uczestników akcji.