BlogerChef 2013 Zamek Dubiecko

    Przez żołądek do serca ale tym razem serca jurorów .Czy tak myśleli uczestnicy drugiej edycji konkursu BlogerChef? Pewnie tak bo zachwycali i prześcigali  się w wymyślaniu coraz to wykwintniejszych potraw. Gospodarze drugiego spotkania półfinałowego– BlogerChef   tym razem rezydencja Rodu Krasickich „Zamek Dubiecko” miejsce urodzenia Ignacego Krasickiego malowniczo położona na Pogórzu  Dynowskim na Podkarpaciu sprostali wyzwaniu i po konkursie wszyscy goście stwierdzili zgodnie, że pobyt w Dubiecku nie był ich ostatnim.

 Jest to pierwszy konkurs w Polsce organizowany na taką skalę a pomysłodawcy Kasia i  Marek stworzyli proste i przejrzyste zasady  gdzie uczestnik wciela się  rolę szefa kuchni i jest oceniany za umiejętności gotowania oraz swoja zdolność  zarzadzania grupą i przekazywanie jej swojej wiedzy, ma do dyspozycji trzech kucharzy, 15 minut na wydanie poleceń i zorganizowanie pracy zespołu oraz godzinę na przygotowanie potrawy konkursowej. Po chwili sam staje się kucharzem i  wykonuje polecenia innych uczestników konkursu.{youtube}cfhNQ8AR4Zo{/youtube}

 

 Wybrani blogerzy kulinarni  zgłaszali wcześniej dania konkursowe, a  tematem drugiego półfinału była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej. Uczestnicy zaprezentowali swoje własne propozycje dań, typowych dla tego regionu. Pieczone polędwiczki, pierogi z kaszanki, zupa z borowików, czy  nadziewane jabłka to tylko niektóre potrawy jakich udało się nam spróbować.

 Młodzi blogerzy w niczym nie odbiegali od profesjonalistów, a w  przygotowaniu oraz  utrzymaniu porządku na stanowisku  pracy  pomagały im produkty,, Jana Niezbędnego ‘’jednego ze sponsorów.

 Jurorami konkursu w tej edycji byli znani szefowie kuchni – Mirek Drewniak, Janusz Pyra i Marek Lechowicz, którzy z niezwykła skrupulatnością przyglądali się pracy młodych pasjonatów sztuki kulinarnej.  Pierwszą konkurencją, dzięki której kandydaci mieli możliwość zdobycia punktów był test wyboru z ogólnej wiedzy kulinarnej. Drugą test praktyczny, jednak najistotniejszą i najwyżej punktowaną  kategorią dla jurorów  była kategoria smaku, oraz sposób ułożenia potrawy na talerzu. Każdy uczestnik mógł dostać punkty minusowe jeżeli źle wpływał na pracę zespołu i odwrotnie nawet jeżeli jego potrawa nie zachwyciła wyjątkowym smakiem miał szansę pracą w zespole zdobyć dodatkowe punkty. Stąd wytypowanie zwycięscy do końca było dla wszystkich smakoszy głęboką tajemnicą.

 Dotychczas blogerzy organizowali  spotkania pasjonatów gotowania, mieli możliwość wymiany doświadczeń, pomysłów i inspiracji. Fakt ten sprawił że w tym roku spotkania zmieniły  formę w rywalizację konkursową.

 Po długich obradach jury i obliczeniach punktacji przygotowanych w ciągu dnia ośmiu dań przez osiem zespołów ,,kucharzy” zarządzanych przez ośmiu ,,szefów kuchni”nadszedł  moment ogłoszenia wyników i wręczania nagród. W drugim półfinale konkursu BlogerChef, zwyciężyła Alicja Drzewiecka , która przygotowała tartę z brukselka, a na deser tartę z gruszką i orzechami.

 Formuła konkursu pozwala uczestnikom na udział w kolejnych edycjach , dlatego pozostali uczestnicy rywalizacji kulinarnych na Zamku Dubiecko mogą próbować swoich sił w kolejnych eliminacjach.